COWI bygger med på verdens længste bro

16-03-2022Dansk Brodag

COWI bygger med på verdens længste bro

På Dansk Brodag 2022 bliver der mulighed for at komme tæt på verdens længste hængebro, som lige nu er 1915 Canakkale Bridge i Tyrkiet. Det er den fjerde broforbindelse mellem Europa og Asien, og den første forbindelse uden for Istanbul. 

Foto: BTC

Den er allerede markeret på Google Maps og befinder sig i det vestligste Tyrkiet i et af de mest befærdede stræder i verden ved indsejlingen fra Det Ægæriske Hav. Man har ikke valgt at bygge broen, hvor afstanden mellem Lilleasien og det europæiske kontinent er kortest, for broen er nemlig bindeleddet i en planlagt 321 kilometer lang motorvej, som skal binde Tyrkiet bedre sammen. Derfor ligger broen, hvor den ligger ved et motorvejdsnet, der føre i alle retninger.

Når broen står færdig vil den have et hovedspænd på 2023 meter, og det er 32 meter længere end den hidtil længste hængebro, nemlig den japanske Akashi Kaikyo Bridge.

Der er ikke så lidt symbolik forbundet med broen 1915 Canakkale Brigde. Hvis man siger 18. marts 1915 ved tyrkere, at der tales om et stort søslag, som Tyrkiet vandt tæt på det sted, Gallipoli, hvor broen står. Her kommer tallet 1915 fra og 18. marts er i byggeriet symboliseret ved de 318 meter, som broens tårne rækker op. Og broens længde er naturligvis heller ikke tilfældig, idet den ikke blot bliver færdig i 2023, men det er også 100-året for dannelse af den tyrkiske republik i 1923.

- Når vi har det med på Dansk Brodag, så er det selvfølgelig ikke for at fejre tyrkiske nationale begivenheder, men vores egne små nationale markeringer. Dansk Brodag skal jo smage en smule af Danmark, og det hjælper COWI med i denne sammenhæng, da det dfanske ingeniørfirma har været på opgaven med 1915 Canakkale Brigde siden 2017. Det er COWI, som har haft til opgave at lave broens detaljerede design, fortæller Jens Sandager Jensen fra COWI, der har fået Inger Birgitte Kroon fra COWI til at fortælle mere om det spændende projekt på Dansk Brodag 2022.