Cykelnetværk efter hollandsk forbillede

01-12-2022Vejforum

Cykelnetværk efter hollandsk forbillede

Dansk Kyst og Naturturisme er i færd med at udvikle et rekreativt cykelknudepunktsnetværk, som man kender dem fra Holland og Belgien. På Vejforum fortæller Erwin Bouius og Tosca van der Zwaag fra Folkersma om projektet og om arbejdet med at skabe et cykelknudepunktsnetværk i Danmark.

Et dansk rekreativt cykelknudepunktsnetværk vil blive udrullet med blandt andet deltagelse af hollandske Folkersma Routing en Sign med Erwin Bouius i spidsen. Hollænderne er med som del af et tværnationalt korsortie af konsulenter, som skal bidrage med viden og erfaring.

Det danske projekt udføres af NIRAS i samarbejde med Folkersma og Mobycon - et hollandsk konsulenthus med speciale i bæredygtig mobilitet og cykling.

Et cykelknudepunktsnetværk etableres på eksisterende veje og stier, som gentænkes ud fra principperne oplevelse, tilgængelighed og netværk. Hvad er der fx af attraktioner, faciliteter, landskaber og vejforhold?

På den baggrund skabes et cykelnetværk, som der bliver henvist til med skiltning. Målgruppen er bred, og målet er at give så mange som muligt en herlig cykeloplevelse, som passer lige præcis til deres evner, temperament og lyster.

Hollandske ildsjæle

Erwin Bouius er sammen med sin kollega Tosca van der Zwaag tovholder på opgaven med at skabe et cykelknudepunktnetværk i Danmark, på samme måde som Folkersma har gjort det i Holland i flere årtier. Cykelknudepunktsnetværket bliver lavet i ni danske demonstrationskommuner, hvor NIRAS står for den kommunale proces med udvikling og erfaringsopsamling fra projektet.

- Vi arbejder tæt sammen med Folkersma om udviklingen af det danske projekt og har som mål at give adgang til gode cykeloplevelser. Danmark er et godt cykelland, og med hollændernes viden om, hvordan man skaber rammerne for gode cykeloplevelser, er jeg sikker på, at vi får lavet en ny type infrastruktur som vil højne cykeloplevelsen – uden at bygge nye cykelstier, fortæller seniorkonsulent Gunvor Riber Uggerhøj fra Niras.

Cykelglæde

Der findes allerede skiltede nationale, regionale og lokale cykelruter i Danmark, så hvorfor tilføje endnu et lag af cykelinfrastruktur? Det gælder også i Holland og Belgien. Her har man så oplevet, at der opstår positiv synergi, som resulterer i endnu flere cyklister både på ruterne og på netværket. Og her har Folkersma spillet en central rolle.

- Vi arbejder grundigt med at afdække muligheder og behov før vi går i gang med at tegne selve netværket. Vi sørger for, at entusiasmen for cykling afspejles når cykelknudepunktsnetværket skal designes, og det er vigtigt for os, at netværket giver oplevelser og glæde. Derfor er datagrundlaget vigtigt, og en stor del af vores arbejde er at sikre, at netværket baseres på relevant og kvalitetssikret viden og data, fortæller Erwin Bouius, som deltagerne på Vejforum 2022 kan høre fortælle om, hvordan man laver et cykelknudepunktsnetværk onsdag eftermiddag.