Slå dørene op og inviter de unge ind!

22-11-2022Vejforum

Slå dørene op og inviter de unge ind!

Af drifts- og teknikdirektør Michael Kirkfeldt, Vejdirektoratet, formand for repræsentantskabet i Vejforum

Åbn dørene til jeres virksomheder og organisationer for lærerne, for skolerne og de unge og giv jeres vigtige bidrag til at styrke interessen for teknikken og infrastrukturen. Det er helt afgørende for branchens fælles fremtid.

Jeg er særligt glad for at kunne byde jer velkommen til Vejforum i år. Dels ser det ud til, at vi er sluppet fri af truslen fra COVID19. Dels er der mere end nogen sinde brug for, at vi mødes, deler viden og får styrket netværket. Med mere end 1.000 deltagere, 60 udstillere og 46 sessioner og workshops, så vil der netop være rig lejlighed til at få ny viden og networke med kollegaer fra alle brancher og alle dele af landet. 

Vi er, som mange brancher, ramt af stigende priser, svigt i forsyningskæderne og ikke mindst udsigten til problemer med at rekruttere de medarbejdere, vi har brug for i fremtiden. Vi, der arbejder i sektoren, bliver ældre og ældre og derfor har vi brug for at rekruttere unge og nyuddannede, og for at bruge og dele hinandens viden endnu bedre.

Behovet og ambitionen om at tiltrække de unge flugter måske ikke helt med det image, vi har. Derfor skal vi sammen skabe en stærk fortælling om de opgaver, vi løser, om de personlige udviklingsmuligheder i vores branche og ikke mindst om infrastrukturens betydning for velfærden og en bæredygtig samfundsudvikling.

Vi kan jo faktisk tilbyde alt: Fra avancerede IT-opgaver, miljøløsninger til udvikling af spændende designs og klassiske anlægs- og driftsopgaver.

Jeg vil opfordre jer til at invitere de unge ind! Åbn dørene til jeres virksomheder og organisationer for lærerne, for skolerne og de unge og giv jeres vigtige bidrag til at styrke interessen for teknikken og infrastrukturen. Det er helt afgørende for branchens fælles fremtid.

Vi kan stjæle medarbejdere fra hinanden, men det er kortsigtet. På den lange bane er vi jo helt afhængige af, at alle led i branchen er velfungerende; myndighedsafdelingen i den mindste kommune, entreprenøren, asfaltvirksomheden og de rådgivende. Det hele skal fungere, for at vi er effektive og kan levere.

VEJ-EU har netop foretaget en undersøgelse for at kortlægge årsagerne til den stigende mangel på vej- og trafikfaglige ingeniører i Danmark, bl.a. har vi taget pulsen på fagmiljøerne på uddannelserne ved at interviewe undervisere, studerende og aktører fra branchen. Resultaterne og de anbefalinger, der kommer ud af undersøgelsen, kan du selvfølgelig høre mere om på Vejforum.

Husk også det internationale udsyn, når I søger viden og inspiration. Vi trækker jo allerede i stor udstrækning på udenlandske rådgivere og entreprenører, men vigtigt, at det ikke kun handler om anlægsopgaver. Der er masser af viden og inspiration at hente uden for landets grænser.

På denne baggrund vil jeg opfordre dig til at bruge Vejforum endnu bedre, end du plejer. Styrk netværket, grib fat i én du ikke kender på sessionerne eller ved standene i udstillingen og gå målrettet på jagt efter inspiration og ny viden, som du kan bruge i hverdagen. Du skal simpelthen komme hjem fra Vejforum med en god ide og en ny kontaktperson, som kan gøre din egen hverdag mere spændende og hele sektoren mere effektiv.

Jeg synes, vi har stykket et godt og spændende program sammen, og jeg glæder mig til Vejforum og til at få en masse ny viden, ideer og til at møde nogen, jeg ikke har mødt før.

Vel mødt til Vejforum 2022.